Мариан Вълев: В 21-ви век няма добри и лоши герои

Актьорът пред Dnes.bg преди премиерата на "Корпус за бързо реагиране"
Обновена: 18 фев 2012 10:18 | 17 фев 2012 15:10, Петя Славова
31
Мариан Вълев: В 21-ви век няма добри и лоши герои
Снимка: Булфото

Той е лошото момче на българското кино. Поне все като такъв го виждаме от „Лов на дребни хищници” и сериала „Под прикритие”. Мариан Вълев отново влиза в ролята на отрицателния персонаж в най-новия български филм „Корпус за бързо реагиране”. Официалната премиера е на 17 февруари, а ето и какво сподели актьорът пред Dnes.bg.

Мнозина ви помнят още от филма „Граница”. Какво се случи след това – май вие отидохте зад граница?

Доста назад ме връщате.

Докато ви нямаше, и киното в България трудно си пробиваше път, а сега сте тук и киното като че ли върви напред.

Това е въпрос на улучване. Получила ми се е някаква необходимост да се измъкна, да се дръпна настрани, да натрупам жизнен опит, който евентуално би ми бил полезен по-нататък в развитието ми като актьор. Може би е било и лична авантюра. Това е любопитството да живея живота си.

В чужбина занимавахте ли се с актьорство?

Аз избягах от актьорството там. Смятам, че камъкът тежи на мястото си и един актьор може да е такъв само, където е неговата родина. Не съм от тия хора, които емигрират някъде, за да покажат колко са добри в професията си и как в България са недооценени, а видиш ли в Англия или Америка ги харесват. Защитавам позицията, че един актьор не говори ли Шекспир на езика, който играе, е меко казано измислен и бутафорен. Следователно щом не мога да играя Шекспир на английски, немски или норвежки, аз не играя нищо. Аз наподобявам. Мога да говоря Шекспир на български и затова съм български актьор.

Виждаме ви в киното и в телевизията, но не и в театъра...

На този етап театърът е една почти затворена страница за мен. Не казвам никога, но може би един ден ще се появи режисьорът или текстът, които ще ме провокират да се върна на сцената и да дам всичко, на което съм способен. Аз никога не съм крил, че моята голяма любов е именно театърът.

Как избирате проектите, в които участвате?

Преди всичко избирам характера, който ми предлагат да играя. Ако сметна, че е интересен и любопитен, ако има развитие, аз приемам ролята. Ако е т.нар. патерица, нещо, с което не мога да се справя – отказвам. Много е просто. Моят критерий не е да избера добрия или лошия герой. Моят критерий е да избера интересния, развиващия се, забавния любопитен характер.

Но като че ли все ви виждат като отрицателния персонаж.

В "Граница" бях добрият. В 21-ви век няма добри и лоши герои.

В момента българското кино изживява един от силните си периоди, но сред тях се прокарват и филми, които не са така добри. Какво не ви харесва в начина на правене на кино у нас?

Това е плод на един много дълъг разговор. Имам определено мнение по въпроса, което засега ще запазя за себе си. Действително има някои неща, които хич не ми харесват в българското кино като начини на финансиране, като критерии за определяне кой проект да бъде финансиран. Това е дълъг разговор. Нека тук извадим позитивното, а то е, че в момента киното върви напред. Няма да се оправи за година - две, това е процес.

* "Корпус за бързо реагиране" тръгва от 2 март по кината. Режисьор е Станислав Дончев. В ролите: Васко Мавриков, Диана Любенова, Башар Рахал, Карла Рахал, Мариан Вълев, Евгени Будинов, Стойко Пеев, Ивелин Найденов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Мариан Вълев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен се взема малко насериозно, гледах го в едно предаване. Иначе ми се струва свестен пич, не е глупав, не е и прекалено интелигентен. Успехи му желая, а и той вече има наистина големи такива!
26
0
 
1
 
! Отговори
Алкохолика преди 11 години
Тоа май че е от нашите !
25
8
 
3
 
! Отговори
преместител преди 12 години
веднага вкарвам мощно сервиз-воле от левия към десния крачол
24
0
 
45
 
! Отговори
- преди 12 години
Много скромен и интелигентен човек, не се превъзнася. Няма нищо общо с образа си в "Под прикритие" и именно заради това смея да твърдя, че е страхотен актьор - влиза в ролята си перфектно. Успехи, Мариане!: ) Но наистина бих искал да те гледам и в театъра.
23
4
 
7
 
! Отговори
Оскотял от Прехода преди 12 години
А сега да покажем облика на БГ киното залято от лигавщини и много, много некадърност за което всемат пари от всички нас данъкоплатците мазохисти.Свидетели на умопомрачението на актьорите от Стъклен дом бяха стъписани от гаврата на звездите с покойните............Какво са ми се разтанцували тук?! Това да не им е увеселителен парк или дискотека! Капка уважение нямат към покойните, възмущават се служители на софийските гробища, където бе заснета една от сцените към новия епизод на Стъклен дом. Там Елена Петрова (в ролята на Боряна) погреба Стефан Данаилов, който играе Димитър Касабов, писа България Днес.Потресът на служителите на гробищата дойде от лудите танци и лиготиите на актьорите от сапунката. Веселбата обаче не беше по сценарии, а продиктувана от кучия студ. Заради около 100-ината повторения на сцената с погребението, която трябваше да направят, актьорите решиха да се сгреят, като потанцуват.Пръв крак повлачи Георги Кадурин (в ролята на Христо Атанасов), който се переше и правеше въртеливи движения в стил ABBA.Примера му последва Яна Маринова (съпругата на Атанасов), която обаче бе още по-брутална. Тя размаха коли и заподскача в стил хеви метъл, което накара дори колегите й да се стъписат.Най-потресена от гледката бе актрисата Луиза Григорова, която дори не посмя да реагира, а само гледаше засрамено.Свидетели на умопомрачението на актьорите от Стъклен дом бяха стъписани от гаврата на звездите с покойните. Намират се на гробища. Има си етика, която трябва да се спазва така, както не можеш да влезеш по сутиен в църква, възмущаваха се служители.
22
0
 
11
 
! Отговори
неда преди 12 години
според мен си е прав човекът
21
17
 
14
 
! Отговори
Ирина преди 12 години
Един сексапилен и талантлив артист.Повечето са грозни тиквоподобни плешливи охлюви.
20
5
 
22
 
! Отговори
проф. Българан преди 12 години
Той е просто актьор, от него умни мисли не чакайте.Достатъчно е да играе добре и ще го аплодираме.
19
0
 
15
 
! Отговори
новичък преди 12 години
до 15бил е в сащ, с Белослава,били са семейни, лежал е и в щатски затвор- за тъпотия- това не е тайна,а че беше собственик на 2 заведения +други там нещица- също е факт.............както и че играе себе си.............и наистина е ПИЧ
18
0
 
8
 
! Отговори
Йе преди 12 години
Извинявай че те безпокоя, танцьори не ти ли трябват :Dhttps://vbox7/play:7673df07b1Голем е!
17
2
 
29
 
! Отговори
луд диди преди 12 години
Ало продуцентчето ,а танцйори не ти ли трябват ? Голем си Кука ,евала брато.Без теб филма ше е постен.
16
1
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
не си прав, човече, не говори така. става ясно, че актьорът говори, че нещата не се делят на добро и зло и са доста по-сложни, което в 21-ви век всеки знае. съвсем различно е от твоята интерпретация, която звучи доста злосно
15
9
 
9
 
! Отговори
as преди 12 години
до КинокритикТи си толкоз кинокритик, колкото аз дегустатор. Мариан не е бил в никаква чужбина, а живееше във Варна и работеше във *** (отговаряше за трафика на ***). *** жалките смешници сте всички отворковци във форума. А иначе с едно съм съгласен - приличен актьор е.
14
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Винаги има лоши и добри герои.Ако вече не можеш да фанеш разликата между доброто и злото значи е или време да смениш дилъра щот попредрусваш сериозно или да се пенсионираш стари човече ;) Когато почнеш да не можеш да правиш разлика между добро и зло значи нещо не е наред.А когато си мислиш че това е нормално си е някакво психично отклонение.
13
4
 
54
 
! Отговори
Професора преди 12 години
Уникално превъплъщение в ролята на Куката.Любимият ми от "Под прикритие".Няма Джаро няма Маро !!!! и уникалния танц разбира се :)
12
17
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
по-голям от руската бригада,само че 12 години по-късно,хахахахахах не правете такива неуместни сравнения между джуджета и великани,пожалуйста
11
1
 
15
 
! Отговори
Манолски преди 12 години
браво бе, до сега нито един "минус" .... за хубавите неща плюсчета, като няма статии за корумпирани чиновници, герб, бсп, ахмед доган и ***
10
4
 
30
 
! Отговори
Кинокритик преди 12 години
Отличен Актьор и не на последно място ЧОВЕК.Но нека незабравяме, че всичко си има предистория.Първия му филм ГРАНИЦА беше за него толкова слаб колкото сега за Ивайло Захариев главната роля.Отдавам го на младоста и това, че няма опит в РЕАЛНИЯ ЖИВОТ.Нека незабравяме ,че Мариан след това напусна БГ и се митка насам -натам по света в търсене на собственото си АЗ.Това е огромен житейски опит с които сега и занапред ще ни захранва на Екрана така както не е било от времето на Никола Тодев-Кирил Господинов-Надя Тодорова-Георгевци Парцалев и Калоянчев.Именно РЕАЛНОСТА с нейните детайли направи Мариан ГОЛЯМ АКТЬОР.На този фон останалите БГ актьори са едни бледи, стерилни мишки в епроветки които освен да се кикерчат, *** и да се кълчат за друго явно нямат дарба с която да допринесат ОНАЯ РЕАЛНОСТ ОТ ЖИВОТА НА БЪЛГАРИНА с която всички ние всеки ден се сблъскваме в живота ни.
9
1
 
27
 
! Отговори
Илиян преди 12 години
и мен ме кефи как играе Куката :) Браво на добрите актьори, макар че не съм професионалист да оценя таланта му има ли го няма ли го, ама като зрител с признавам че ме кефи
8
2
 
14
 
! Отговори
koko преди 12 години
Няма Джаро няма маро