Под прикритие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Под прикритие
ЖанрКриминален
Трилър
Драма
Създател(и)Димитър Митовски
АктьориИвайло Захариев
Ирена Милянкова
Захари Бахаров
Владимир Пенев
Михаил Билалов
Александър Сано
Деян Донков
Кирил Ефремов
Венцислав Янков
Ивайло Христов
Мариан Вълев
Христо Мутафчиев
Цветана Манева
Георги Стайков
Петър Попйорданов
Бойко Кръстанов
Йоанна Темелкова
Миленита
Искра Радева
Мария Иванова-Ия
Георги Борисов
Йордан Дончев
Станислав Яневски
Пламен Манасиев
Йосиф Шамли
Любен Кънев
Иво Йончев
Роберт Янакиев
Снежана Макавеева
Лилия Маравиля
Койна Русева
Красимир Доков
Димитър Петков(режисьор)
Любен Чаталов
Михаил Милчев
Йоана Буковска
Иво Тончев
Павел Чернев
Любомир Палаханов
Стоян Цветков
Борислав Захариев
Валентин Гяйсбейли
Петър Калчев
Антонио Паторозлиев
Стефан Щерев – Чечо
Нели Атанасова
Дария Симеонова
Теодора Духовникова
Стефан Илиев
Валентин Бурски
Николай Ишков
Владимир Вишански
Мартин Радилов
Герасим Гергов-Геро
Станислав Пищалов
Боян Анев
Мехмет Юлай
Явор Бахаров
Рахин Ферад
Благовест Благоев
Михаил Мутафов
Валери Иванов
Бойка Велкова
Добри Добрев
Мартин Смочевски
Любомира Башева
Емил Каменов
Димитър Баненкин
Силвия Петкова
Матиа Сбраджа
Георги Новаков
Валери Сегменски
Искрен Славков
Георги Иванов
Дарин Ангелов
Дияна Якубовска
Марин Кръстев
Антон Порязов
Иван Радев
Иван Матев
Николай Илчев
Милен Вангелов
Хари Аничкин
Владимир Колев
Красимир Куцупаров
Стоян Радев Ге. К.
Слави Сапунов
Любомир Попов
Леарт Докле
Люси Иларионов
Евгени Будинов
Станислав Недков
Калин Вельов
Алън Форд
100 кила
Крайна мелодия„Night Stalker“ на Juice Music
Страна България
Езикбългарски
английски
италиански (сезон 5)
турски (сезон 4)
Сезони5
Епизоди60
Продукция
Изпълнителен продуцентИван Дойков
Продуцент(и)Димитър Митовски
Димитър Гочев
Времетраене52 минути
Разпространение
ТВ каналБНТ 1
Картина4:3 (Сезон 1 – 3)
16:9 (Сезон 4 – 5)
Излъчване17 април 2011 г. –
Външни препратки
Страница в IMDb

„Под прикритие“ (на английски: Undercover) е български криминален драматичен сериал на БНТ, чиито снимки започват през март 2011 година. През 2019 година правата за излъчване са продадени на Нова ТВ.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Първи сезон[редактиране | редактиране на кода]

Едно обикновено момче от краен софийски квартал става първият полицай под прикритие в България. Принуждаван като малък от баща си да краде и да мами, Мартин се превръща в перфектния лъжец. Това негово умение, както и ненавистта му към подземния свят, го правят най-подходящия човек за опасна мисия – да бъде внедрен в престъпната организация на големия и влиятелен бизнесмен Петър Туджаров – Джаро. Докато навлиза в тайните на групировката и живее в непрекъснат страх да не бъде разкрит, Мартин се влюбва в най-неподходящата жена – приятелката на Джаро – Съни. Точно когато печели доверието на мафиотите, се оказва, че истинските врагове са в полицията. Мартин остава сам срещу всички, изправен пред трудни решения. В края на първи сезон Джаро пребива Попов в депото за трамваи след което това запалва трамвая. Появава се Мартин, а зад него стои Алескандър Миронов, който се е върнал от Русия, за да омъсти на Джаро.

Втори сезон[редактиране | редактиране на кода]

След побоя над Емил Попов, Петър Туджаров – Джаро разбира, че комисарят е оцелял. За да спаси живота и бизнеса си, мафиотският бос трябва да търси нови решения. Агентът под прикритие Мартин е поставен пред избор на чия страна да продължи. Нов силен играч ще му отправи неочаквано предложение. Скандален взрив е последван от брутално политическо убийство, което ще обърка плановете на всички.Джаро и Попов са отвлечени от Миронов,но после Мартин убива Миронов при опит да убие Джаро и Попов.В съда Силвия Велева Съни е убита по поръчката на Джаро за да запише негова среща с подслушателно устройство.В края на втори сезон Джаро е осъден за 37 години затвор за огранизиране на престъпна група,наркотици и фалшиви пари с Косъма и Близнаците.Мартин е арестуван за убийството на Миронов.

Трети сезон[редактиране | редактиране на кода]

След смърта на Съни и арестуването на Джаро и сериозното разклащане на позициите му Мартин остава в подземния свят като ченге под прикритие. Този път враговете му са повече и по-силни. Новият му враг е Иво Андонов е Крум, освен да продължи борбата с престъпността докрай и на всяка цена. За да предотврати оправдаването на Петър Туджаров, трябва да остане лоялен като негова дясна ръка, но междувременно влиза в съюз с Куката, за да се бори срещу Иво. В действията срещу подземния свят се присъединява и журналистката Елица Владева.Но Джаро убива журналистката, приятелката на Зорница, адвокатката и Малкия близнак. Мартин вече знае, че само със законни средства битката е обречена. В края на трети сезон Куката убива новия враг на Иво Андонов за омъщение за Косъма. За капак, Мартин е разкрит като полицай и животът му е заложен на карта, Джаро прострелва Иво Андонов за да не говори за дъщеря му Ния за да не убие Мартин.

Четвърти сезон[редактиране | редактиране на кода]

След прострлването на Иво Андонов но Джаро разбира че е жив.Времената стават все по-тежки. Вече Мартин е част от екипа на ГДБОП и трябва да свиква с новия си начин на живот. Джаро се съюзява с могъщ турски мафиот на име Фарук, който има желание да изгради империята си, но на пътя му застава Куката, чието семейство е заклано в Барселона именно от хората на Фарук. Куката се завръща в България и този път няма какво да губи. Той е жаден за отмъщение, но за да се добере до виновниците, сам няма да се справи. Дъщерята на Джаро, Ния, се появява отникъде, без никой да знае нищо за нея. След поредица успешни акции на ГДБОП срещу турската мафия, Фарук решава да организира покушение срещу Попов. Възлага тази задача на Джаро. При опит за убийството на Попов загива дъщеря му Зорница. В деня на нейното погребение се появява Джаро, който иска прошка от Попов и му предлага да се предаде, като съдейства за залавянето на Фарук. Съкрушен от смъртта на дъщеря си, Попов убива Джаро. Фарук организира среща с Иво Андонов с намерение да го убие, но вместо него се появява Куката, готов да отмъсти за семейството си. Впоследствие разбира, че поръчителят на смъртта им е синът на Фарук – Бардем. Куката го убива, след което е арестуван. Фарук се измъква и все пак решава да започне бизнес с Иво Андонов. Попов е осъден за убийството на Джаро. Той признава на Мартин, че е внедрил човек в организацията на Фарук – Ерол Метин – новият полицай под прикритие, и му поверява задачата да продължат борбата срещу организираната престъпност.

Пети сезон[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на Джаро в подземния наркосвят настъпва хаос. Попов е в затвора. Иво Андонов се опитва да сложи ръка на пазара, но за целта той трябва да разчита на опитни хора в този бизнес. Вади от затвора своя най-добър приятел Куката и двамата заедно се опитват да продължат наркоканала си за Европа и България. Фарук е убит при атентат, но Ерол Метин, който е с него, успява да се спаси и да се върне в България, за да изпълни целта на мисията си – „ИВО АНДОНОВ“. Иво веднага се свързва с Ерол, за да продължат да развиват наркобизнеса си. В същото време Мартин става шеф на ГДБОП и отговаря пряко за Ерол, като двамата извършват тайни срещи. Ния Туджарова получава от покойния си баща завещание, в което той ѝ оставя целия си бизнес. Оказва се, че Джаро е търгувал не само с турците, но и с много голям италиански канал от Бразилия. Иво Андонов разбира за това и решава да се представи за Джаро, но на срещата с италианските мафиоти се появява и Ния Туджарова. Междувременно Попов – все така отчаян и нестабилен психически, отказва да съдейства на Мартин в борбата срещу Иво Андонов. Той вижда отстрани, че Мартин досущ прилича на него, когато е гонил Джаро и се опитва да го предпази от същите грешки. Отношенията между Мартин и Ерол започват да се изострят. Той смята, че полицаят под прикритие окончателно е преминал на страната на мафията. Ерол изпраща „доказателство“ на Мартин, че е причинил смъртта на колегата си Киров. В отговор на това Мартин решава да прекрати неговата мисия и изпраща досието му на Иво Андонов. Ерол успява да предотврати достигането на досието до Андонов. Мартин е уволнен поради „емоционална лабилност“. Впоследствие разбира, че шефът му Бенишев работи за Иво Андонов. Осъзнал, че „цялата държава е на мафията“, Мартин решава да убие Иво. Решава да го взриви в самолета му, но на летището пристига Ерол и двамата влизат в схватка. В крайна сметка Ерол застрелва Мартин, за да спаси живота на Ния. След смъртта на Мартин, Попов осъзнава, че „вече няма какво да губи“ и решава да поеме отново управлението на ГДБОП. Решен е на всяка цена да арестува Иво и групировката му и организира изключително мащабна акция. Иво разбира, че примката около него се стяга и решава да бяга в Швейцария заедно с Ерол. На границата обаче са пресрещнати от полиция. Започват дълго преследване, което свършва в една оранжерия. Междувременно, Големия Близнак, по молба на Ерол, помага на Ния да избяга в чужбина, но тя решава да остане в България и да свидетелства. Куката, преследван от полицията, зарязва джипа си в едно село и се озовава в бежански лагер, откъде е натоварен на камион заедно с останалите бежанци. В последния за сезона и за сериала епизод Ерол разкрива на Иво, че е полицай. Иво прави опит да го убие и го прострелва два пъти. За да спаси живота на Ерол, Полицейските снайперисти убиват Иво Андонов по поръчката на Попов. Сериалът свършва с думите на Попов: „Ерол Метин, агент под прикритие – мисията ти е изпълнена успешно!“.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Основен[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля Сезон
1 2 3 4 5 6
Ивайло Захариев Мартин Христов Основен н/д
Ирена Милянкова Силвия Велева – Съни Основен н/д
Захари Бахаров Иво Андонов Основен н/д
Владимир Пенев Емил Попов Основен
Михаил Билалов Петър Туджаров – Джаро Основен н/д

Основен

Александър Сано Здравко Киселов – Косъма Основен н/д
Деян Донков Васил Николов Основен н/д
Кирил Ефремов Тихомир Гърдев Основен
Венцислав Янков Николай Рашев Основен н/д
Ивайло Христов Кирил Христов Повтарящ се Гост н/д
Мариан Вълев Росен Гацов – Куката Основен
Христо Мутафчиев Александър Миронов Повтарящ се Основен Гост н/д
Цветана Манева Цвета Андонова Повтарящ се Основен н/д
Георги Стайков Антон Дамянов н/д Основен н/д
Петър Попйорданов Момчил Нешев н/д Основен н/д
Бойко Кръстанов Ерол Метин н/д Повтарящ се Основен
Христо Петков Рони (Тафо) Повтарящ се н/д Основен н/д
Йоанна Темелкова Ния Туджарова н/д Дубльор Основен
Миленита Адриана Основен н/д
  • Ивайло Захариев – Мартин Христов, бивш обирджия. Подготвен във Франция, първият български полицай под прикритие. Внедрен в групировката на Джаро, издига се до дясна ръка на Джаро. Впоследтвие става съдружник на Куката в бизнеса му с кредитни карти. По-късно е разкрит като полицай и става част от ГДБОП. Временен заместник на Попов. Убит е в Летище Лесново от Ерол, при опит да убие Иво Андонов и Ния Туджарова с бомба в самолета. (сезони 1-5)
  • Ирена Милянкова – Силвия Велева – Съни, годеница на Джаро, любима на Мартин. Добро момиче, тайно мрази Джаро и повече от всичко иска някой ден да бъде пак свободна. Разбира, че Мартин е полицай и му съдейства. Убита в съда от Иван Дойчинов по поръчката на Джаро, след като се опитва да запише негова среща с подслушвателно устройство (сезони 1 – 2).
  • Захари Бахаров – Иво Андонов, дясна ръка на Джаро. Впоследствие се скарва с Джаро и основава собствена престъпна групировка. Занимава се с наркотрафик, нелегален алкохол, убийства, рекет, проституция и трафик на жени. Легалният му бизнес е транспортна фирма и търговия с горива. Безскрупулен и жесток, но много лоялен. Има бар в центъра на София и друг на Св. Влас. Син на Цвета Андонова. Най-добър приятел на Куката, влюбен в Съни. Именно нежеланието на Иво да я убие е причината за раздора между него и Джаро. В 5ти сезон се представя пред италианците за Джаро или поне със тайнственият му прякор Ил Кане, който не е бил виждан. В 3ти сезон беше убит в "Хижа Септември" в Смолян от Джаро при опит да убие Мартин. Убит от Снайперистите по поръчката и заповедтта на Попов. (сезони 1-5)
  • Владимир Пенев – Емил Попов, комисар (в началото главен инспектор) от ГДБОП. Съпруг на Маргото, баща на Зорница. Той обучава Мартин и го внедрява в групировката на Туджаров. Бивш колега на Джаро и Миронов в Криминална полиция. Принципен, неподкупен и честен, отдаден на работата си. Мисията на живота му е да вкара Джаро в затвора. Остава жив (сезони 1-6)
  • Михаил Билалов – Петър Туджаров – Джаро, бивш полицай и колега на Попов и Миронов от Криминална полиция. След акция през 1995 краде огромна сума пари от мутри-търговци на горива и минава "от другата страна". Много влиятелен бизнесмен и бос на мощна престъпна групировка. Кандидат за депутат. Собственик на вестник "Нов свят". Свръхинтелигентен, единственият жив мафиот над 50. Занимава се с наркотрафик, нелегални цигари, проституция, строителство. Баща на Ния. Има връзка със Съни и с Бояна. Владее турски език. Любимото му музикално произведение е Травиата. Колекционер на антични предмети. Убит в гробището от Попов, като за "отмъщение" за смъртта на дъщеря си. В 6ти сезон си остава жив (сезони 1-4, 6)
  • Александър Сано – Здравко Киселов – Косъма, „бригадир“ в групировката на Джаро. Родом от Свищов. Запознава се с Мартин в затвора и гарантира за него пред Иво в началото. Отговаря за проституцията. Продуцент на група "Воден пистолет". Зевзек, често се шегува и разказва вицове. След раздялата на Джаро и Иво, минава на страната на Иво. Кръстник на сина на Куката. Влюбен в Адриана. Убит от Крум по поръчката на Андонов след като свидетелства срещу него в съда. (сезони 1 – 3).
  • Кирил Ефремов – Тихомир Гърдев – Големия близнак, „бригадир“ в групировката на Джаро, бие и убива. В групировката на Иво е момче за всичко. Много верен на Джаро до момента, в който той не поръчва убийството му. Близнака оцелява и се присъединява към Куката в схемата за източване на кредитни карти. Впоследствие част от групировката на Иво Андонов. Два пъти спасява живота на Иво. Той, от своя страна, го мрази, но не го убива, защото Куката се застъпва за него. Най-добър приятел на Малкия близнак. Остава жив.(сезони 1-6)
  • Венцислав Янков – Николай Рашев – Малкия близнак, „бригадир“ в групировката на Джаро. Бияч и убиец. Натопен от Андонов да изглежда като предател. Най-добър приятел на Големия близнак. Убит от Куриерските Терористи по поръчката на Джаро. (сезони 1 – 3).
  • Деян Донков – Васил Николов, колега и близък приятел на Попов, инспектор от ГДБОП. 10 години е дясна ръка на Попов. Внедрен от американските тайни служби в групировката на Джаро като корумпирано ченге. Убит от Тодоров по време на акция при самозащита (сезони 1 – 2).
  • Ивайло Христов – Кирил Христов – Киро Легендата, баща на Мартин, закоравял обирджия. Използва Мартин за кражбите си още от 90-те. Умира от инфаркт в ареста след като е заловен от полицията за участие в обир по поръчката на Джаро, на който той е заедно с Мартин (сезони 1 – 2).
  • Мариан Вълев – Росен Гацов – Куката, бивш полицай, отговаря за производството на наркотици в групировката на Джаро. По-късно шеф на схема за източване на кредитни карти. Съдружник на Иво Андонов. Набожен, въпреки това убива, ако се налага. Най-добър приятел на Иво. Лоялен е, обича приятелите си и им помага. Женен за Невена, от която има син Лъчо. Турците избиват семейството му, в резултат на което Куката повежда кървава война срещу тях. Има връзка с полицайката Яна Танева. Танцува много добре. Остава жив. (сезони 1-6)
  • Христо Мутафчиев – Александър Миронов, бивш корумпиран колега и близък приятел на Попов и Туджаров от Криминална полиция, бос на престъпна групировка, бизнесмен и съдружник на Генерал Пенев. Убива колегата си Стелянов по време на акция през 1995, за да могат с Джаро да откраднат парите на мутрите. Впоследствие Джаро го прострелва и изчезва с парите, а Миронов бяга в Русия. Връща се след 17 години със сложен план да разори и унищожи Джаро. Емблема са му оригами лебеди. Убит от Мартин при опит да убие Попов и Джаро. В сезон 3 се появява в съня на Джаро с Елица Владева. (сезони 1 – 3)
  • Цветана Манева – Цвета Андонова, майка на Иво Андонов. Бивша медицинска сестра, работила в Либия. Дълго време не знае с какво се занимава Иво, той я лъже, че има сервиз. Убита от Близнаците по поръчката на Джаро като отмъщение за Иво (сезони 1 – 3).
  • Георги Стайков – Антон Дамянов, съдружник на Джаро, собственик на пътностроителна фирма. Тайно работи за Миронов и по негова поръчка прецаква Джаро с милиони. Джаро разбира и го прострелва. Дамянов оцелява и е арестуван от Попов. Дамянов е бивш съученик на Маргото и по време на една от срещите им я изнасилва. (сезон 2).
  • Петър Попйорданов – Момчил Нешев, колега и дясна ръка на Попов, инспектор от СДВР и впоследствие главен инспектор в ГДБОП след смъртта на Николов; един от малцината, които узнават за самоличността и мисията на Мартин. Често прибягва до насилие спрямо арестанти. Принципен, неподкупен и лоялен към Попов. Убит в Свети Влас от Крум по време на акция преди да арестува Куката. (сезони 2 – 3).
  • Бойко Кръстанов – Eрол Метин, полицай под прикритие, внедрен от Попов в групировката на Фарук и действащ като негова дясна ръка. След убийството на Фарук е внедрен от Мартин, по поръчката на Попов, в групировката на Иво Андонов. Става любимец и на Иво, и на Куката. Ерол е единственият от групировката, с когото Иво иска да започне отначало в Швейцария. Има връзка с Ния. Остава жив (сезони 4- 6).
  • Христо Петков – Рони (Тафо) – бивш рейнджър от Френския легион в Афганистан, обирджия, в първи сезон помага на групата на Джаро да ограби обществен трезор. В сезон 5 влиза в групировката на Иво след убийството на Рафаел. Става шеф на охраната в завода за дрехи. Убит от Андонов след неуспешния опит да отглежда Ния, Големия близнак го бутна, за да спаси Ния по поръчката на Ерол Метин. (сезони 1 и 5).
  • Йоанна Темелкова – Ния Туджарова - дъщеря на Джаро, бивше гадже на Иво Андонов. Бивша наркоманка. Наследява целия бизнес на Джаро след смъртта му. Изнудва Иво със запис, на който той измъчва човек и му става бизнес партньор. Има връзка с Ерол. В края на 3ти сезон се поява като дубльор, като се върна от Нова Зеландия. Остава жива. (сезони 3 - 6).

Повтарящ се[редактиране | редактиране на кода]

  • Миленита – Адриана, барманка в заведението на Джаро, любовница на Иво и любима на Косъма. Вокалист на група "Воден пистолет" (сезони 1 – 4).
  • Искра Радева – Йоанна Велева, майката на Съни (сезони 1 – 2).
  • Мария Иванова - Ия - Вили, танцьока в школата на Съни, после в група "Воден пистолет". (сезони 1 – 2)
  • Георги Борисов – Чавдар, наркодилър, работещ за Джаро; част от заговора за убийство и преразпределение на териториите на Венци Вената. Убит по поръчката на Димо Вената като за отмъщение за убийството на Венци Вената(сезон 1).
  • Йордан Дончев - Димо Вената, брат на Венци Вената. Убит е по поръчката на Джаро като взривяват автомобила.(сезон 1)
  • Станислав Яневски – Ангел Якимов – Гелето, лична охрана и шофьор на Джаро. Започва да продава наркотици зад гърба на Джаро. Убит от Близнаците по поръчката на Джаро (сезони 1 – 2).
  • Пламен Манасиев – Михаил Зарев, колега на Попов, инспектор от ГДБОП. Закратко шеф на отдела. Близък на Попов. Остава жив.(сезони 1-6)
  • Йосиф Шамли – Атанас Киров, колега на Попов, инспектор от ГДБОП. Убит от Рони по поръчката на Андонов по време на акция в завода за дрехи.(сезони 1-5)
  • Любен Кънев – Тодор Тодоров, колега на Попов, инспектор от ГДБОП. Влиза в отдела с връзките на баща си-генерал, но впоследствие се доказва като добър и смел полицай. Добър приятел на Мартин. Остава жив.(сезони 1-6)
  • Иво Йончев – Иво Манолов, колега на Попов, инспектор от ГДБОП. По погрешка застрелян от Мартин по време на акция (сезони 1 – 4).
  • Роберт Янакиев – Кръстан Григоров, колега на Попов, корумпиран инспектор от ГДБОП. Работи за Иво Андонов. Той носи на Иво досието на Мартин като полицай под прикритие. Арестуван от Мартин и Тодоров. (сезони 1 – 4).
  • Снежана Макавеева – Зорница Попова, дъщеря на Емил Попов и Маргото. Ученичка, впоследствие студентка в Лондон. Танцува в школата на Съни, след това в група "Воден пистолет". Влюбена в Мартин. Убита от турската мафия на Фарук по поръчката на Джаро, при опит за атентат срещу Попов (сезони 1 – 4).
  • Лилия Маравиля – Маргарита Попова - Маргото. Съпруга на Емил Попов, по-късно (от сезон 3) се развеждат. Майка на Зорница. Управител на фондация. (сезон 1 – 4)
  • Койна Русева – Бояна Василева, адвокат на Джаро. В миналото са имали връзка. Движи му всички сделки, знае целият му бизнес. Убита е по поръчката на Джаро след като се оттегля от делото му. (сезони 1 – 3).
  • Красимир Доков – Славов, шеф на ГДБОП. Той се пенсионирва и поверява поста си на Попов. (сезони 1 – 3).
  • Димитър Петков - Енчев, главен секретар на МВР. (сезони 1 — 2)
  • Любен Чаталов – Богдан Гитев. Прокурор. Съюзник на Попов срещу Джаро. Той чете обвинението на делото, на което Джаро, Косъма и Близнаците получават ефективни присъди. (сезони 1 – 3).
  • Михаил Милчев – Богдан Бенишев, служител на ДАНС, временен заместник на Попов в трети сезон, служител на 7 РПУ. Къртица на Андонов и Сандов в сезон 5. Осъден и вкаран в затвора. (сезони 1, 3 - 5).
  • Йоана Буковска – Ана Неделчева, депутат; изнудвана със секс запис от Джаро (сезони 1 – 2). В сезон 2 става евродепутат. Тя е човекът, който разкрива, че Джаро и Антон Дамянов строят пътища с некачествен материал.
  • Иво Тончев - Стефан Жуглев, адвокат на Джаро. В сезон 4 дава на Ния завещание от Джаро. (сезон 3 - 4)
  • Павел Чернев – Мето Щангиста, престъпен бос, съдружник на Джаро и после на Андонов. Убит по поръчката на Джаро (сезони 1 – 3).
  • Любомир Палаханов – Боксьора, престъпен бос, съдружник на Андонов. Убит със токов удар в банята по поръчката на Джаро. (сезон 3).
  • Стоян Цветков – Венци Вената, престъпен бос с огромен дял в наркобизнеса и брат на Димо Вената. Убит от хората на Чавдар по поръчката на Джаро с цел преразпределение на териториите на босовете (сезон 1).
  • Борислав Захариев – Чолев, бодигард на Съни. Убит на пътя за Боровец от Малкия близнак по поръчката на Джаро след успешен опит на Съни да избяга. (сезон 1).
  • Валентин Гяйсбейли – Страхил, нискостоящ член в групировката на Джаро, помощник и приятел на Косъма. Убит от Куката по поръчката на Джаро, защото двамата с Иво мислят, че Страхил е сключил сделка с полицията. Впоследствие се оказва невинен.(сезон 1).
  • Петър Калчев - Добромир Ангелов, дознател на ГДБОП (сезони 1 и 3)
  • Антонио Паторозлиев - Станимир Кехайов, дипломат на Джаро в Лихтенщайн и Швейцария. Арестуван от Бенишев. (сезон 1)
  • Стефан Щерев – Чечо – Мазния, престъпен бос, съдружник на Джаро и по-късно на Иво. Тайно прави бизнес с турската мафия зад гърба на Иво. Убит от Андонов (сезони 2 – 3).
  • Нели Атанасова – Невена, съпруга на Куката и майка на единственото му дете, Лъчо. Не одобрява престъпният начин на живот на Куката. Убита в Барселона заедно с Лъчо от Ак Хасан по поръчката на Бардем Айкан (Месут) (сезони 1 – 4).
  • Дария Симеонова – Ася Пантева, проститутка и приятелка на Зорница. Работи за Косъма. Танцьорка в група "Воден пистолет". Убита от Джаро, който я поръчва като клиент.(сезони 2 – 3).
  • Теодора Духовникова – Елица Владева, журналист, главен редактор на вестника на Джаро – „Нов свят“. Отговаря за предизборната кампания на Джаро. Тайно го мрази и дава на Мартин документи, свързващи Джаро с офшорна фирма. Изнасилена и убита от Джаро, защото става свидетел на убийството на Ася. (сезони 2 – 3).
  • Стефан Илиев – Генерал Пенев, бивш кадър на Държавна сигурност. Човекът, който навремето помага на Джаро да започне бизнеса си. 17 години по-късно помага и на Иво, когато се отцепва от Джаро, срещу процент. Стар приятел на Цвета-майката на Иво. В един момент Иво решава, че е достатъчно силен и няма нужда от генерала. Убит по поръчката на Андонов. (сезони 2 – 3).
  • Валентин Бурски – Полицай Георгиев, корумпиран полицай, работи за Джаро. Опитва се да убие Иво по поръчката на Туджаров, като удря колата му с камион. Убит от Андонов (сезон 2).
  • Николай Ишков – Силвио Байчев, футболен бос (сезони 2 – 3). Дължи пари на Джаро, който му краде новия Мерцедес като глоба за закъснението. Участва в схема със залози заедно с Иво.
  • Владимир Вишански – Крум, дясната ръка на Андонов. Жесток и безмилостен убиец. Убит е между св. Александър Невски и клуб Planet от Куката, като за отмъщение за убийството на Косъма. (сезон 3).
  • Мартин Радилов – „Калкулатора“, работи в НАП, счетоводител на Иво Андонов. Убит от Крум по поръчката на Андонов при опит да избяга в Кейптаун с парите на Иво. (сезон 3).
  • Герасим Гергов - Геро – Гущера, престъпник, наркодилър, съюзник на Джаро, враг на Иво Андонов. Създател и пласьор на "магическото хапче". Иска целия бизнес на Иво, дори го отвлича, но не постига нищо. Умира от инфаркт в ареста след като е заловен от полицията (сезон 3 – 4).
- Змея, брат на Гущера. В 5ти сезон казва на Ния, че баща и дължи на брат му много пари. (сезон 5).
  • Станислав Пищалов – Георги Чилингиров, политик. По настояване на генерал Пенев включва Джаро в партията си, впоследствие оттегля кандидатурата му. (сезони 1 и 3)
  • Боян Анев – Рендето, част от групировката на Андонов, временно отговарящ за „ресора“ на Косъма. По време на секс удушава една от три непълнолетни молдовки, които трябва да заминат за Холандия да работят като проститутки. След това убива и другите две по поръчката на Андонов,защото са свидетелки. Убит от Косъма. (сезон 3).
  • Мехмет Юлай – Фарук Айкан, глава на турската мафия, баща на Демир и Бардем, стар съдружник и бизнес партньор на Джаро. Ръководи канал за транзит на хероин през България. След смъртта на Джаро започва бизнес с Иво. Убит от Банда Терористи по поръчката на Куката, след като взривяват джипа му преди да убие Ерол (сезони 4 – 5).
  • Явор Бахаров – Бардем Айкан, турски мафиот, по-малкият син на Фарук и брат на Демир, шеф на бизнеса на Фарук в България, мистериозния турски мафиот с псевдоним „Месут“, който наредил на Ак Хасан да убие съпругата и синът на Куката в Барселона като отмъщение за ролята на Куката в убийството на Демир. Убит от Куката по поръчката на Андонов, като за отмъщение за убийството на семейството му.(сезон 4).
  • Рахин Ферад – Бирхан, мафиот от групировката на Фарук, дясна ръка на Бардем и пряк отговорник за транспорта на наркотици от Турция през България за Западна Европа. Убит от Куката по поръчката на Мартин (сезон 4).
  • Благовест Благоев – Али, мафиот от групировката на Фарук, дясна ръка на Бардем и пряк отговорник за транспорта на наркотици от Турция през България за Западна Европа след убийството на Бирхан. Убит от Куката по поръчката на Фарук, за да не проговори в полицията (сезон 4).
  • Михаил Мутафов – Юсуф Хасан известен като Ак Хасан, турски мафиот и наемен убиец от екипа на Бирхан, физически изпълнител на заповедта на Бардем за екзекуция на семейството на Куката. Убит от Куката който беше заколян със меча на Джаро, като за отмъщение за убийството на семейството му.(сезон 4).
  • Валери Иванов-Жокера - Спас, химик на Андонов прави магическото хапче, Куката го отвлича, за да го доведе при Бардем. Убит от Ак Хасан по поръчката на Фарук. (сезон 4)
  • Бойка Велкова – Доротея Терзийска, прокурор и по-късно (от сезон 5) съдия във ВСС, гадже на Попов. Впоследствие се разбира, че Иво я е вкарал във ВСС, за да може чрез нея да върне Попов в затвора чрез фалшиви доказателства за престъпления. Остава до Попов и напуска съдебната система. Остава жива. (сезони 4 – 6).
  • Добри Добрев – Анатоли Манев – Красавеца, шофьор, охрана и дясна ръка на Джаро. Убит от Мартин при престрелка. (сезон 4).
  • Мартин Смочевски – Рафаел, безскрупулен мафиот с познания в анатомията, приятел на Гелето (убит в сезон 2), бивш член на групировката на Мето Щангиста (убит в трети сезон по поръчката на Джаро), дясна ръка и момче за мокри поръчки на Иво Андонов. Убит от Андонов след неуспешен опит да убие Ерол. (сезон 2, 4 – 5).
  • Любомира Башева – Мона, тийнейджърка проститутка. Куката я закриля и ѝ помага да се откаже от професията си, като ѝ оставя сак с няколкостотин хиляди лева. (сезон 4).
  • Емил Каменов – охрана на Иво Андонов (сезон 5).
  • Димитър Баненкин – Александър Сандов, влиятелен бизнесмен с връзки в медиите, полицията и правителството, производител на лекарства (по-късно и на наркотици) и президент на компания „САНДОФАРМА“, собственик на модна линия дрехи и съдружник/бизнес партньор на Андонов. Арестуван и вкаран в затвора. (сезон 5).
  • Силвия Петкова – Яна Танева, криминален психолог от ГДБОП, има кратка връзка с Мартин, а по-късно с Куката. Решава да напусне полицията, след като Бенишев я кара да доносничи срещу колегите си (сезон 5-6).
  • Матиа Сбраджа – Италиански бос, глава на италианската мафия, таен бизнес партньор на Джаро, който никога не е виждал лично. В сезон 5 Иво се представя за Джаро и започва бизнес с него (сезон 5).
  • Георги Новаков – Прокурор Васев (сезон 4 и 5). Корумпиран прокурор, вкарва Доротея Терзийска във ВСС по поръчка на Иво Андонов.
  • Валери Сегменски – Борис Желев-депутат, консултант на Джаро по различни проекти. Женен за Яница Желева и баща на Людмил Желев. Грижи се затова фирмите на Джаро да печелят различни обществени поръчки. Убит по поръчката на Миронов като част от плана му да съсипе Джаро (сезон 1-2).
  • Искрен Славков - Людмил Желев, син на Борис Желев и Яница Желева (сезон 2).
  • Георги Иванов – Каспарянов, доверен човек на Миронов (сезон 2).
  • Дарин Ангелов – Владимир Димитриев - Вафлата, собственик на вафлена фирма, съдружник на Андонов. В негови контейнери с какао Иво транспортира наркотици. Арестуван и вкаран в затвора. (сезон 5).
  • Диана Якубовска – Приятелка на Иво (Актриса), (сезон 5).
  • Малин Кръстев – Директор на психиатрията, в която Иво складира наркотиците си. Познат на Сандов. (сезон 5)
  • Антон Порязов – Стоев, инспектор от ГДБОП. Влиза в отдела след убийството на Киров. Остава жив. (сезони 5-6)
  • Иван Радев – Лъчо, син на Куката и Невена. Убит заедно с майка си, по поръчката на Месут (Бардем) (сезони 1 - 4)
  • Иван Матев – Константин Стелянов - Стенли - колега на Попов, Миронов и Туджаров от Криминална полиция. Убит от Миронов по време на акция през 1995 година, защото става свидетел как двамата с Джаро избиват мутри-търговци на горива и им крадат парите. (сезони 1 и 2).
  • Николай Илчев – Даниел Тонев, шеф на вестник "Нов свят", придобит от Джаро. Пребит по-късно от хората му заради уличаваща публикация срещу Джаро и изхвърлен от вестника (сезон 2).
  • Евгени Будинов – Явор, охранител на „Сириус 8“, помага на Андонов и Куката да оберат инкасото в сезон 2; в сезон 3 помага на Андонов да открадне Панагюрското съкровище, което по-късно е върнато в музея от ГДБОП. Убит от Андонов (сезони 2 – 3).
  • Милен Вангелов – Демир, брат на Бардем и син на Фарук. Убит от Андонов. (сезон 3)
  • Хари Аничкин - Съдия по делото на Джаро. (сезон 2)
  • Владимир Колев - Станислав Вълчанов, главен секретар на ГДБОП. (сезон 3)
  • Красимир Куцупаров - Инспектор Трифонов, колега и дясна ръка на Попов той е инспектор на СДВР и ГДБОП. (сезон 3)
  • Стоян Радев Ге. К. - Евгени Дачев, наркодилър. Изнасилен и убит от Мартин по поръчката на Джаро. (сезон 1)
  • Слави Сапунов - Милен, бивше гадже на Зорница, наркоман. (сезон 1)
  • Любомир Попов - Симеон Делев, химик, работи за Джаро. Самоубива се в ареста. (сезон 1)

Гост звезди[редактиране | редактиране на кода]

  • Леарт Докле – Кевин Андерсън, престъпник, работещ за Рикардо Мендез, представител на испанската мафия, който купува фалшиви пари от Джаро. Арестуван от Попов (сезон 2).
  • Люси Иларионов – музикален продуцент, пребит и заплашван от Косъма, Близнаците и Куката, за да продуцира Адриана и нейната група "Воден пистолет" (сезон 2).
  • Станислав Недков – Стъки – боец в нелегални боеве (сезон 1, епизод 8).
  • Калин Вельов. Бивш кадър в групировката на Джаро. Дава на Иво информация относно бизнеса на Джаро с италианците (сезон 5, епизод 2).
  • Алън Форд - актьор (сезон 4, епизод 9).
  • 100 кила - певец (сезон 4, епизод 1).

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Време на излъчване ТВ Сезон Епизоди Премиера Финал Времетраене
1 Неделя, 20:45 2011 12 17 април 2011 г. 3 юли 2011 г. около 50 минути
2 2011–2012 20 ноември 2011 г. 5 февруари 2012 г.
3 2012–2013 25 ноември 2012 г. 17 февруари 2013 г.
4 2014 19 януари 2014 г. 6 април 2014 г.
5 2016 20 март 2016 г. 4 юни 2016 г.
6 2025


Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

В България[редактиране | редактиране на кода]

Сериалът започва излъчване на 17 април 2011 г. по БНТ 1, всяка неделя от 20:45. Първият сезон завършва на 3 юли. На 20 ноември 2011 г. започва вторият сезон, излъчван в същия часови пояс на телевизията, и приключва на 5 февруари 2012 г. Третият сезон на сериала се излъчва от 25 ноември 2012 г., отново всяка неделя от 20:45 ч. по БНТ 1 и приключва на 17 февруари 2013 г. Повторенията се излъчват в петък от 23:30 по БНТ 1, както и по „Фокс Крайм“ в събота от 22:20 и във вторник от 22:00.

Четвъртият сезон започва на 19 януари 2014 г., всяка неделя от 20:45. На 29 юни 2015 г. започва повторение на сериала по БНТ1, от понеделник до четвъртък от 23:00 часа. Петият последен сезон започва на 20 март 2016 г., всяка неделя от 20:45. Последният епизод е излъчен на 4 юни, събота, като той е предаван едновременно по БНТ 1, в зала 1 на Националния дворец на културата и на голям екран пред сградата.[1]

През 2019 г. сериалът е излъчен и по канал Vivacom Arena.

На 9 декември 2019 г. започва поредното излъчване на сериала по Нова ТВ всеки делник от 21:00 ч., като са излъчени първите три сезона. На 4 януари 2021 г. започва повторно излъчване на трети сезон отново, като са показани и последните два сезона. Часът и денят на излъчване се запазват. На 2 февруари 2022 г. започва повторно излъчване на първи сезон всеки делник от 22:00 ч. На 23 май 2022 г. започва повторно излъчване на втори сезон. На 7 август 2023 г. започва повторенията на сезон 1, 2, 3 и приключва на 10 октомври 2023 г. От понеделник до четвъртък от 23:25 ч.по БНТ 1. На 23 ноември 2023 г. започват повторенията на четвърти сезон и приключва на 12 декември 2023 г. От понеделник до четвъртък от 23:25 ч. по БНТ 1. На 13 декември 2023 г. започват повторенията на пети сезон и приключва на 10 януари 2024 г.

На 6 февруари 2024 г. БНТ обявява че възобновява сериала за шести сезон, който ще се излъчи през 2025 г.[2]

На 16 февруари 2024 г. bTV обявява, че ще излъчи повторно епизодите на сериала след 24 февруари 2024 г., всяка събота и неделя от 22 ч.[3]

В други страни[редактиране | редактиране на кода]

При сделката с „Фокс Крайм“ за продажба на сериала се обмисля и продажбата в Румъния, Словения, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Хърватия, Черна Гора, Албания и Русия.[4] През 2011 г. New Films International купуват правата за излъчване на сериала в САЩ.[5]

След като в началото на октомври 2011 г. БНТ продава правата за разпространение на първи сезон на световния филмов дистрибутор „Ню Филмс Интернешънъл“, от телевизията обявяват, че са сключени сделки за излъчването на сериала в Китай, Виетнам, цяла Латинска Америка, Германия, Франция, Великобритания, Полша, Турция.[6]

Северноамериканският дистрибутор има желание да превърне „Под прикритие“ в първия 3D сериал в света.

Саундтрак и музика в сериала[редактиране | редактиране на кода]

  • Повечето песни, използвани в сериала, са от различни компании за филмова музика.
ИмеИзпълнител (и) Време
1. Get Ready KPM 3:56
2. Soul Breeze KPM 3:19
3. Into the Black Hole KPM 1:04
4. Bass Racer KPM 2:05
5. Urgent Action KPM 2:28
6. Extreme Evil KPM 1:10
7. Reckless KPM 1:08
8. Honeys in the Place KPM 2:46
9. One and Only KPM 2:19
10. Jazz Candlelight 2:56
11. Nothing To Say KPM 1:02
12. Execution Music House 3:21
13. Hebrew Slaves Nabucco KPM 12:28
14. Liar Liar Rachel Barror 2:45
15. Surfin KPM 2:35
16. We Are Here Scott Donaldson & Richard Nolan 3:46

Критични реакции[редактиране | редактиране на кода]

Сериалът е вдъхновен от северноамериканския филм на Мартин СкорсезеОт другата страна“ („The Departed“), самият той вдъхновен от хонконгския „Дяволски дела“ („Infernal Affairs“).[7] Още в първия си сезон филмът печели две награди „Златен чадър“ – за най-добър сериал, както и за най-добро операторско майсторство.[8] Същевременно някои критици упрекват Митовски, че твърде неотлъчно се придържа към сюжетната канава на „От другата страна“, а нея считат за неподходящо вдъхновение при пресъздаване на българската действителност.

Любопитни факти и грешки[редактиране | редактиране на кода]

  • В предния епизод, където Ерол праща на Мартин файл с доказателство, файлът е *.jpg. Формат, който е картинка, но в същото време от телефона на Мартин се излъчва видеоклип.
  • В сезон 4 Бирхан кара черно Ауди. Любопитното е, че в една сцена колата е модел А6, в друга А4, но регистрационният номер е един и същ.
  • Култовата реплика на Големия Близнак "Защо си лош, бе" от сезон 3, по време на боя в затвора, всъщност не е по сценарий и е чиста импровизация на Кирил Ефремов.
  • Сцената от сезон 2, в която камион ЗИЛ 157 удря колата на Иво и трябва да го убие по поръчка на Джаро, за малко да коства тежка травма на Захари Бахаров. Спирачките на камиона отказали и той наистина ударил колата със Захари вътре.
  • Мариан Вълев (Куката) първоначално се е явил на кастинг за ролята на Джаро.
  • Владимир Вишански (Крум) всъщност е собственик на клуб Planet, в който се снимат всички 5 сезона.
  • В сезон 1 Мартин дава личната си карта за проверка на спрели го КАТ-аджии. Любопитното е, че това е истинската лична карта на актьора Ивайло Захариев.
  • Обирите на трезора от сезон 1 и на инкасо автомобила от сезон 2 са изпълнени почти 1:1 в реалния живот няколко години по-късно.
  • В края на сезон 1, когато Джаро опитва да убие Попов в депото, наистина е подпален излязъл от употреба трамвай.
  • Според информацията в сериала, Попов обучава Мартин от 1994 година. В края на сезон 3 (сниман през 2012) казва, че е започна обучението му преди 18 години.
  • Самият Попов е полицай от 1986.
  • В сцена от друг сериал на БНТ-Четвърта власт, е показан вестник, на който пише "Свързаха Джаро с кипърска офшорна фирма". Любопитното е, че там Михаил Билалов играе главен редактор на вестник „Четвърта власт“
  • Колата на Иво и Ерол в последния епизод е тъмно зелен Range Rover Vogue. След края на снимките на сериала е продадена от софийска автокъща.
  • За снимките на преследването на буса, управляван от Ерол в сезон 5, е затворена част от автомагистрала Хемус. След падането на буса от моста, екипът на Под прикритие възстановява мантинелите и до ден днешен мантинелата там е различна.
  • Един епизод на сериала струва около 350 000 лв.
  • В сезон 3 Попов показва снимки на възможни каналджии, които Джаро би използвал да го изведат от България. На една от снимките е Димитър Митовски-продуцент на сериала.
  • По първоначален сценарий Иво Андонов е трябвало да умре в планината още в края на сезон 3, прострелян от Джаро, но създателите на сериала решават да го оставят.
  • Има снимани и впоследствие неизлъчени сцени поради намеса на СЕМ.
  • В сцената, когато се разбира какво се е случило на акцията през 1995, Попов пристига с Лада Нива с големи огледала. Любопитното е, че през 1995 Нива още не се е произвеждала с тези огледала.
  • Къщата, от която Мартин и баща му крадат античен ритон по поръчка на Джаро в сезон 2, е използвана и за снимките на сериала Четвърта власт. В нея се провеждат тайните партита.
  • Владимир Вишански разказва, че дълго време е бил обиждан и заплашван по улиците от фенове на сериала, след като неговият герой Крум убива Косъма.
  • Снимката, на която виждаме как Джаро държи малката Ния, всъщност, е истинска снимка на Михаил Билалов и неговата дъщеря.
  • Клипът на певицата Преслава към песента "Режим неприлична" от 2013 година е сниман в същата стая, която е използвана за офис на Фарук в 4 сезон.
  • В повечето от сцените, в които персонажите пият алкохол, алкохолът е истински.
  • В 1 епизод Чолето и Близнаците пътуват за Боровец с Мерцедес Е класа, но когато Чолето усилва радиото, е показано табло на Ауди А8.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за